koepelkerconcerten

koepelkerk concerten de koepelkerk
agenda bestel impressies

2025

Vrijdag 17 januari 20.15 uurGauguin Ensemble (Yfynke Hoogeveen - klarinet, Karlien Bartels - cello en Nata Tsvereli - piano)

vrijdag 7 februari 20.15 uurPianorecital door Wibi Soerjadi uitverkocht

vrijdag 7 maart 20.15 uurHet Verhalencabinet met In de Illusie

zondag 13 april 15.00 uurBabar en het ontstaan van de wereld

vrijdag 16 mei 20.15 uurOrgelconcert Annemiek Zeldenrust, Oscar Rodriguez en Jan Willem Jonkman

Musici uit alle hoeken van de wereld spelen repertoire uit de gouden eeuw van de polyfonie op een indrukwekkende verzameling van renaissanceblokfluiten. Samen vormen zij The Royal Wind Music, een ensemble dat al vanaf 1997 over de hele wereld een voortdurend groeiend publiek heeft weten te boeien. Zij streven ernaar om muziek uit de Renaissance tot leven te brengen op een authentieke en toegankelijke manier. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld en zonder dirigent, en dat geeft de concerten van The Royal Wind Music door de intensieve communicatie op het podium ook een sterke band met het publiek.

Alle leden van The Royal Wind Music hebben een band met het Conservatorium van Amsterdam, waar het ensemble indertijd door Paul Leenhouts werd opgericht. De instrumenten waarop The Royal Wind Music speelt, werden gebouwd door Adriana Breukink (Nederland) en Bob Marvin (Canada). Beiden baseerden zich voor hun instrumenten op blokfluiten in de collectie van het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen. De renaissanceblokfluiten van het ensemble lopen uiteen van een sopranino van niet meer dan 15 cm tot een drie meter lange sub-contrabasblokfluit die in 1998 op basis van renaissanceprincipes werd ontworpen door Adriana Breukink, Winfried Hackl en Paul Leenhouts. The Royal Wind Music trad op in belangrijke zalen in heel Europa, en in de Verenigde Staten en Mexico. In Nederland stonden ze op prestigieuze podia, zoals het Concertgebouw en ‘Muziekgebouw aan ’t IJ’ in Amsterdam, ‘TivoliVredenburg’ in Utrecht, ‘De Doelen’ in Rotterdam, ‘De Philharmonie’ in Haarlem en ‘De Oosterpoort’ in Groningen. Ook trad de groep op tijdens belangrijke festivals in Nederland en daarbuiten, zoals tijdens het ‘Festival Oude Muziek’ in Utrecht, het festival ‘Musica Sacra Maastricht’, het festival 'Tage Alter Musik' in Regensburg, de ‘Berliner Tage für Alte Musik’, het ‘Greenwich International Early Music Festival’ in Londen en het ‘Boston Early Music Festival’ in de Verenigde Staten.

Een muzikaal portret van Albrecht Dürer

De biografie van een grote meester

Het ensemble The Royal Wind Music bespelen blokfluiten in alle soorten en maten, van sopranino's tot drie meter lange sub-contrabasfluiten. Alle instrumenten worden door gerenommeerde specialisten gebouwd op basis van historische modellen, zoals de modellen van de Ambras-fluiten in het Kunsthistorisches Museum Wenen. In zijn onconventionele programma's vertrouwt het ensemble op directe communicatie met het publiek. Centraal in ons concert staat een van de sleutelfiguren uit de Renaissance: de Duitse schilder prins Albrecht Dürer. De gespeelde muziek komt overeen met de meesterwerken van Dürer; Ook zijn onder meer werken te horen uit de omgeving van het hoforkest van keizer Maximiliaan I, een van de belangrijke sponsors en opdrachtgevers van Albrecht Dürer. De Hofkerk van Innsbruck, waar de prachtige tombe van Maximiliaan met de beroemde Zwarte Mandern (Dürer ontwierp bijvoorbeeld de figuur van koning Arthur) is gevestigd.

https://www.youtube.com/watch?v=mwt_LhB6c6k

Royal Wind Music

Het Groningse pianotalent Andrei Makarov speelde vier jaar geleden als een van de eerste solisten in de serie Koepelkerkconcerten. Nu komt hij na vier jaar terug naar de Koepelkerk. Inmiddels studeert hij in Italië bij de pianovirtuoos en pedagoog Enrico Page, ook leraar van Nikola Meeuwsen, eerste prijs winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2025. Andrei maakt deel uit van een fantastische generatie jonge sublieme pianisten. We zijn dan ook heel benieuwd naar zijn optreden in onze Koepelkerk. Voor zijn optreden heeft hij een mooi programma samengesteld, waarmee hij een grote variatie aan klanken laat horen. Van teder en zacht naar wanhoop en onrust.

R. Schumann
Phantasiestücke, Op. 12
M. Ravel
Sonatine, M.40
F. Chopin
Ballade No. 2, Op. 38
F. Chopin
24 Preludes, Op. 28
Koepelkerkconcert 27 sep 2025: Andrei Makarov

Harry der Wit heeft een indrukwekkend palmares. Hij was overal ter wereld te zien op festivals, in concert- en theaterzalen en in musea. Zijn performances zijn fascinerend en zorgen altijd voor verrassingen. We zijn heel blij dat hij eindelijk een keer in de Koepelkerk kan komen optreden. Het zal spannend, intrigerend en nog veel meer zijn. In ieder geval heel iets anders dan heel veel wat u de afgelopen vier jaar te horen heeft gekregen in de Koepelkerk. Laat je oren en je geest scherpen!

Harry de Wit is componist, muzikant en ontwerper van elektroakoestische installaties. Hij componeert muziek voor film, theater en dans. Daarnaast maakt hij autonoom werk, waaronder installaties. Zijn zoektocht naar nieuwe en bijzondere klanken heeft geresulteerd in een groot aantal speciaal ontwikkelde instrumenten.

In 2005 won Harry de Prosceniumprijs voor een wezenlijke bijdrage aan het Nederlands theater, en in 2006 ontving hij de Prijs van de Nederlandse dansdagen in Maastricht. Voor de soundtrack die hij componeerde voor Nanouk Leopolds speelfilm Cobain kreeg hij in 2018 een Gouden Kalf.

Hij werkte o.a. met Shusaku Takeuchi, Pauline Daniëls, Ivo van Hove, Pierre Audi, Gerardjan Rijnders, Jan Ritsema, Rieks Swarte, Hans van Manen, Laurie Booth en Lucinda Childs.

Als solo-artiest ontwikkelde hij speciale locatieprojecten en installaties. Een kleine greep: in Rouen zette hij in 1985 in een lege electriciteitscentrale het spectaculaire Concert pour Centrale Electrique neer. In Rennes volgde l’Eglise Electrique. In Karlsruhe Song for the Pigeons bij de opening van het Zentrum für Kunst und Medientechnologie. Gevels bij de opening van het Holland Festival in 1998. Voor het Sounds of Music Festival in 2011 betoverde hij de Der Aa-Kerk in Groningen met de installatie Dalend Rood.

In oktober komt De Wit naar de Koepelkerk om opnames te maken voor een nieuw project. Daaraan koppelt hij, naast zijn optreden met violiste Saskia Meijs, een workshop voor basisschoolleerlingen uit Midden-Groningen. De Wit speelt tijdens dat concert op een door de firma Evert Snel ontwikkelde Lutheal.

Koepelkerkconcert 31 okt 2025: Componist/klankarchitect Harry de Wit samen met violiste Saskia Meijs

Het wereldberoemde Concertgebouworkest heeft een wereldberoemd koperensemble. Het programma wordt later bekend gemaakt, maar dat het een zeer bijzonder concert zal worden staat nu al vast.

https://www.youtube.com/watch?v=5Y8vi2S8Rx0

https://www.youtube.com/watch?v=bJDTHoCL3wg

https://www.youtube.com/watch?v=os5OBlt8rqg

Koperkwintet van het Koninklijk Concertgebouworkest Koperkwintet van het Koninklijk Concertgebouworkest